Din kundvagn

Kontinentalsäng

Kontinentalsängen är en riktigt bekväm säng där sovkomfort står i fokus. Det är många personers dröm att någon gång under livet köpa sig en riktigt stor säng med en pampig sänggavel där hela familjen ryms.

Vad är en kontinentalsäng?

En kontinentalsäng är en säng som består av tre olika lager. Jämför man med den enklare ramsängen så har kontinentalsängen ytterligare en madrass utöver resårbotten och bäddmadrassen och kan på så sätt erbjuda ett mer följsamt stöd för kroppen som i sin tur ökar sovkomforten.

Kontinental 3

1. Resårbotten

Det understa lagret i kontinentalsängen består av en resårbotten där man även fäster sängbenen. Man har alltså ingen sängram till en kontinentalsäng.

Kontinental 2

2. Resårsmadrassen

Ovanpå resårbotten placeras sedan en resårmadrass ut.

Kontinental 1

3. Bäddmadrassen

Det översta lagret i sängen blir avslutningsvis din bäddmadrass.

Sängarnas Rolls Royce


Det är inte konstigt att du gång på gång ser dessa sängar på hotellrum, i inredningstidningar och på tv, kontinentalsängen är helt enkelt sängarnas Rolls Royce. Det är många personers dröm att någon gång under livet köpa sig en riktigt stor kontinentalsäng med en pampig sänggavel där hela familjen ryms. En god natts sömn är många beredda att betala det lilla extra för och då är det åt kontinentalsängens håll som du ska kika.

Komplettera din sängupplevelse med en sänggavel


En sänggavel, eller en huvudgavel som det även kallas, är ett trevligt komplement i ditt sovrum. Den kan både användas som ryggstöd att luta sig tillbaka mot när du vill sitta mer upprätt i sängen om du till exempel läser, men kan också köpas enbart för dess estetiska värde.

Storlek sanggavlar

Ofta ingår en sänggavel när man köper en kontinentalsäng som ett paket, men dubbelkolla gärna så att det är så just för den sängen som du är intresserad av, då detta inte alltid medföljer som standard till alla sängar.

Den typ av säng där det kanske lämpar sig allra bäst att köpa till en sänggavel är till kontinentalsängen. Det finns både sänggavlar i trä och sammet och här är det egentligen bara fantasin som sätter gränserna för vilken typ av sänggavel du väljer.

Det är bara fantasin som sätter gränserna

Liksom att kontinentalsängarna finns i olika utföranden kommer även sänggavlarna i olika bredder. Var därför noggrann med att den sänggavel du väljer ut, har samma bredd som din kontinentalsäng har för att åstadkomma den där lyxiga looken i sovrummet. Du kan givetvis även bygga din egen sänggavel. En populär inredningstrend för att sätta din egen touch på sovrummet.

3 saker att tänka på när du väljer sänggavel

  1. Att sänggaveln är lika bred som sängen
  2. Vilket material sänggaveln ska ha
  3. Om du ska köpa eller bygga din sänggavel

Bygg din egen sänggavel

Du kan givetvis även bygga din egen sänggavel. En populär inredningstrend för att sätta din egen touch på sovrummet.

8 Ramso Kontinental 180x200 X Fast Fast Allo Beige C4

Hur hög är en kontinentalsäng?

Kontinentalsängen blir generellt högre än den traditionella ramsängen på grund av den extra resårmadrassen som man har mellan resårbotten och bäddmadrass. Många anser denna höjdskillnad som något positivt då det upplevs som lättare att ta sig upp ur sängen på mornarna och det är lättare att krypa ner i den om kvällarna.

Man kan både variera höjden på sin säng genom vilken längd man väljer på sina sängben och hur tjock resårmadrass man köper.

Enkelsang eller dubbelsang

Enkelsäng eller dubbelsäng?

Kontinentalsängarna finns både att köpa som enkelsäng och som dubbelsäng. Då denna typ av säng brukar anses som lite lyxigare är det vanligt att man köper en lite bredare säng när man väl köper en kontinentalsäng.

Sover ni flera i sängen?


Är ni två som ska sova i sängen så är det här ett ypperligt alternativ. Tack vare de tre lager av madrasser som sängen består av, går den att utforma efter båda personernas individuella behov. Oftast är du och din partner inte exakt lika långa och väger lika mycket. Detta innebär att ni troligen ska ha olika fastheter på era madrasser för att uppnå den optimala sovkomforten. Om ni har en kontinentalsäng som dubbelsäng kommer den fortfarande gå att anpassa efter bådas behov. Sängen består av två separata resårbottnar där ni börjar med att bestämma vilken fasthet var och en önskar.

Man kan tro att möjligheterna till anpassning tar slut här men så är inte fallet

I nästa lager av sängen kommer resårmadrassen. Även här kan man i de allra flesta fall välja vilken fasthet man önskar på sin sida av resårmadrassen. Man väljer då varsin fasthet och sedan läggs dessa två resårmadrasser i ett och samma madrassfodral. Det gemensamma madrassfodralet håller ihop era resårmadrasser och skapar en enhetlig känsla utan några skarvar.

Man väljer oftast mellan dessa komfortnivåer på sin resårmadrass:

  • Mjuk
  • Medel
  • Fast

Det tunnaste lagret är bäddmadrassen och här brukar man ofta välja en stor gemensam sådan. Bäddmadrassen påverkar inte komforten lika mycket som resårmadrassen gör och således brukar de flesta kunna välja ut en gemensam utan problem.

Hur väljer du rätt kontinentalsäng?


Fördelen med en kontinentalsäng är att det går att utforma sin sovupplevelse mycket mer exakt. Tack vare det första lagret av resårbotten tillsammans med resårmadrassen så kan man med en mycket högre precision leverera högre komfort.

  1. Välj fasthet på madrass
  2. Välj material på bäddmadrass
  3. Välj höjd på sängens ben

3 steg för att välja rätt madrass

För att välja rätt madrass till din kontinentalsäng rekommenderar vi att du följer vår guide Tre steg för att välja rätt madrass. Denna guide kan du följa både när du ska välja din resårbotten längst ner i sängen, men även när du ska fatta beslut om vilken resårmadrass du ska ha i din kontinentalsäng.

Den madrass som ger det bästa stödet för din kropp är den som håller din ryggrad rak i den eller de positioner som du föredrar att sova i. Man brukar känna när man ligger i en säng om den ger dem rätta förutsättningar för bästa sovkomfort. Om man vill, kan man låta en annan person dra med handen mellan din rygg och sängen för att känna att du inte sjunker ner för mycket eller om du ligger på en för hård bädd.

Välj rätt material på bäddmadrassen

Slutligen när du ska välja din bäddmadrass, ska du tänka på att välja ett material som har en tryckavlastande förmåga för din kropp och som transporterar bort fukt på ett effektivt sätt. Vi har gjort en sammanställning över de vanligaste materialen som bäddmadrasser finns i här.

Vilka storlekar är vanligast?

Kontinentalsängarna är generellt något bredare än vanliga ramsängar.

📏 Kontinentalsäng 90

En kontinentalsäng som är 90 cm bred är den smalaste varianten och är för dig som inte tänker kompromissa med din sovkvalité även fast du har ett lite mindre sovrum.

📏 Kontinentalsäng 105

En kontinentalsäng som är 105 cm bred blir en lyxig enkelsäng där man sover riktigt gott. De där extra 15 centimetrarna märks tydligt av om du står och väljer mellan 90- och 105 sängen.

📏 Kontinentalsäng 120

Ett av de vanligare måtten för kontinentalsängar som är lämpade att sova en person i är kontinentalsäng 120. På dessa 120 cm kommer du sova mycket gott då du har en stor yta att sträcka ut dig på.

📏 Kontinentalsäng 140

Skulle du känna att 120 cm inte riktigt är tillräckligt för dig eller att du har ett lite större sovrum kan den 140 cm breda sängen vara rätt för dig. Utöver det generösa sovutrymmet blir sängen en mycket trivsam plats att vistas på även under dagtid om du till exempel uppskattar att sitta i sängen och läsa morgontidningen eller kolla på nyheterna.

📏 Kontinentalsäng 160

En kontinentalsäng 160, även kallad queen size säng, är optimal för två personer att sova tillsammans i.

📏 Kontinentalsäng 180

Den perfekta familjesängen är en kontinentalsäng 180. På 180 cm får både du och din partner plats tillsammans med barnen, utan att ni stör varandra under natten.

Snabba leveranser

Alltid snabb leverans
Oftast inom ett par vardagar

30 dagar öppet köp

Ångrat dig?
30 dagars öppet köp

Sovgaranti i 30 dagar

Testa hemma först
byt kärnfasthet
eller returnera varan

Räntefri delbetalning

Välj att delbetala ditt köp
Räntefritt under 12 mån
Delbetala upp till 36 mån