Bäddmadrasser
Våra bäddmadrasser är 6 eller 8 cm tjocka. Svensktillverkade och Svanenmärkta.
Bäddmadrasser och madrasser
En säng kan ha ett eller flera olika lager av madrasser. För att göra det enkelt kan man generalisera och säga att en säng är uppbyggd på ett av följande tre sätt:
Bäddmadrass
Oavsett vilken typ av säng du väljer spelar ditt val av bäddmadrass en avgörande roll för din sovkomfort. Den madrass som du har närmast din kropp är din bäddmadrass och den bästa tänkbara är den madrass som har tryckavlastande effekter på din kropp och består av flera olika lager.
Hur ska man välja bäddmadrass?
Det är viktigt att välja den bäddmadrass som passar just dina behov allra bäst. Aspekter så som antalet personer som ska sova i sängen och vilken förmåga att transportera bort fukt bäddmadrassen har, ska vägas in i beslutet när du väljer vilken bäddmadrass du ska köpa.
Tänk på detta när du väljer bäddmadrass
- Hur många är det som ska sova i sängen?
- Hur bra är bäddmadrassen på att transportera bort fukt?
- Vill du ha en tunn eller tjock bäddmadrass?

Hur ofta ska man byta bäddmadrass?
Det brukar rekommenderas att man byter bäddmadrass med ungefär 7-8 års mellanrum. Anledningen till att man ska byta ut sin gamla madrass är dels på grund av att komforten blir sämre ju äldre madrassen blir, men även ur en hygienisk aspekt.
Förläng livslängden på din bäddmadrass med ett madrasskydd
Det finns flera olika sätt att förlänga livslängden på din bäddmadrass, framförallt genom att man ser till att madrassen hålls ren och fin.
Håll din bäddmadrass fräsch med ett madrasskydd
Det enklaste sättet att hålla sin bäddmadrass fräsch är genom att använda ett madrasskydd. Madrasskyddet placeras mellan bäddmadrassen och lakanen. Har man inget madrasskydd, kommer det framförallt vara madrassen som suger åt sig all svett och smuts.
Ett avtagbart madrassöverdrag går enkelt att tvätta separat
Se även till att alla dina madrasser har avtagbara madrassöverdrag så att även dessa enkelt går att plocka bort. Det är mycket enklare att bara kunna ta bort sitt skydd och slänga det i tvättmaskinen än att behöva tvätta hela madrassen.
Hur tjock bäddmadrass ska man ha?
Det är lite upp till var och en att bestämma hur tjock bäddmadrass man ska ha. Vissa menar att du inte har möjlighet att utnyttja din underliggande madrass fulla potential om du väljer en för tjock bäddmadrass. Samtidigt är det viktigt att bäddmadrassen är så pass tjock att den rymmer de olika lager som en bra bäddmadrass består av.
Bäddmadrassens tjocklek är ett högst individuellt val
- Tänk på huruvida du vill utnyttja den underliggande madrassens funktion och egenskaper.
- Välj inte en alltför tunn bäddmadrass.
Vilka material finns bäddmadrasser i?
En bra bäddmadrass är en tryckavlastande madrass som fördelar trycket jämt över din kropp samtidigt som den ger dig det stöd du behöver. Nedan följer en redogörelse för de vanligaste materialen som bäddmadrasser är tillverkade i och några saker som är värda att komma ihåg när du köper en ny bäddmadrass.
📌 Skumgummimadrass
Bland de billiga madrasserna finner man bäddmadrasserna gjorda av skumgummi. Skumgummimadrassen upplevs väldigt mjuk, dock har den en kortare hållbarhet.
📌 Bäddmadrass i latex
En bäddmadrass som är gjord av latex är lite dyrare än skumgummimadrassen. Materialet har en förmåga att transportera bort fukt som bildas när vi sover under natten.
📌 Memoryfoam och tempur
Memoryfoam eller memoryskum som det även kallas, är tillsammans med tempur material som formar sig till en större utsträckning efter kroppens former. Dessa material återfinns i de lite mer exklusiva bäddmadrasserna. Tillsammans med en blandning av latex erbjuder dessa bäddmadrasser en högre komfort och samtidigt en bra fuktavledande förmåga.
📌 Bäddmadrass i kallskum
Slutligen kan man välja en bäddmadrass gjord i kallskum om man föredrar denna känsla framför den något mer gummiaktiga känslan som vissa upplever när de sover på bäddmadrasser av latex.
📌 Bäddmadrassens tjocklek
Du kommer att känna den underliggande madrassen eller resårbotten mer med en tunnare bäddmadrass. Fundera alltså på om det är en tunn eller tjock bäddmadrass du önskar beroende på vad du har under bäddmadrassen. Ett generellt tips är att inte välja en alltför tunn bäddmadrass.
📌 Byta bäddmadrass
Efter cirka 7-8 år är det dags att byta ut den gamla bäddmadrassen mot en ny. Detta på grund av att bäddmadrassen under dessa år har hunnits slitas ut samt att den har blivit ganska smutsig.
Välja madrass
Nästa lager i sängen, under bäddmadrassen, är din huvudmadrass som brukar vara den tjockaste madrassen i din säng.
Du ska hålla din ryggrad rak
Det viktigaste att tänka på när du väljer vilken madrass du ska ha är ryggradens position när du ligger på rygg, sidan eller mage. Den madrass som håller din ryggrad rak i din föredragna sovposition, är den rätta madrassen för dig.
En madrass med fel fasthet kan leda till ryggont
Ska jag ha en hård eller mjuk madrass?
Grundprincipen när du ska välja madrass är att ju tyngre du är, desto fastare eller hårdare madrass ska du köpa. Väger du mindre ska du således ha en något mjukare madrass.
Din vikt fördelar sig över kroppens längd. Med detta i beaktande bör man även ha sin längd i åtanke när man väljer fasthet på sin madrass. En längre person kan i regel ha en mjukare madrass.
Tre steg för att välja rätt madrass
- Ta reda på vilken fasthet som rekommenderas för hur mycket du väger
- Är du lång, överväg en lite mjukare madrass
- Utgå från din föredragna sovställning
Om du ligger på rygg
Hela din rygg ska ha kontakt med madrassen under dig. Du kan testa om madrassen har rätt fasthet för dig genom att låta en annan person se om det går att sticka in en hand mellan madrassen och ditt ryggslut. Får den andra personen in en hand mellan dig och bäddmadrassen, är den antingen för hård eller för mjuk.
Om du ligger på sidan
När du ligger med sidan mot madrassen så är det viktigt att din axel och höft sjunker ner tillräckligt i madrassen, men inte för mycket. Du har hittat den rätta fastheten när din ryggrad är parallell med madrassen under dig.
Om du sover på mage
När du ligger på mage i sängen ska du tänka på att madrassen ska ge ett tillräckligt bra stöd för att ditt bröst inte ska åka ner allt för långt i madrassen så att du får ont i ländryggen eller ont i nacken. Vanligtvis väljer man en fastare madrass om den föredragna sovpositionen är på mage.
7 steg för hur man tvättar sin madrass
Om dina madrasser fortfarande upplevs unkna efter att du har tagit loss och tvättat madrasskyddet i tvättmaskinen så kommer här 7 enkla steg som du kan följa för att fräscha upp din madrass.
- Ta fram en burk med bakpulver och din föredragna eteriska olja.
- Droppa i ca 15 droppar av oljan i burken med bakpulver och stäng locket. (Ta lite mer eller lite mindre eterisk olja om du vill att det ska få en starkare, alternativt svagare doft)
- Skaka innehållet i burken väl så att olja och bakpulver blandas ordentligt.
- Töm innehållet i burken över din madrass.
- Jobba in bakpulverblandningen i madrassen.
- Låt det vara i en timme eller längre.
- Ta fram dammsugaren och dammsug noga av hela madrassen.
Även om det kan vara svårt att få till ett totalt kvalsterskydd i sängen så kan en rengöring med bakpulver vara ett steg i rätt riktning för att få bort eventuella kvalster i sängen. Ett annat tips är att lufta bäddmadrassen regelbundet genom att hänga ut den utomhus så att solen kan döda bakterier som har bildats.
Vilken är den vanligaste fjädringen i madrasser?
Det finns huvudsakligen två olika fjädringssystem i madrasser. Dessa två system är bonellresår och pocketresår.
Bonellresår
Oftast har man bonellresår längst ner i en säng. Fjädringen bidrar till stabilitet och kan vara en bra grund att ha i botten av sin säng.
Själva konstruktionen är uppbyggd av metallfjädrar som är tätt ihoplänkade med varandra. Denna smarta anordning bidrar till god tryckfördelande effekt som gör att kroppens tyngd jämnt fördelas över sängen.
Pocketresår
Högst upp brukar en uppsättning av pocketresår återfinnas i moderna madrasser. Denna typ av fjädrings funktion är att ge en bättre följsamhet samtidigt som den tryckavlastar kroppen. Själva fjädringen består av metallfjädrar som man har satt ner i mjuka påsar, ofta tillverkade av tyg. Dessa påsar är sedan fastsydda i varandra. På detta sätt påverkas inte varje enskild fjäder lika mycket av fjädern som sitter bredvid.